نگاهي به كارنامه يكساله شركت ملي نفت ايران به مناسبت هفته دولت/5حفاظت از محيط زيست، همپای توليد مستمر نفت و گازدر نقشه ترسيم شده در توسعه پايدار صنعت نفت، رسالت شركت ملي نفت ايران در توليد صيانتي نفت و گاز تنها در مسير حفاظت از محيط زيست قابليت تحقق خواهد داشت. در همين راستا، حفاظت از محيط زيست به عنوان چارچوب فعاليت هاي توسعه اي صنعت نفت قلمداد شده و از اهميت بالايي برخوردار است.شركت ملي نفت ايران با اولویت قرار دادن اصل پیشگیری به جای اصلاح در تمامي فعالیت ها و تصمیم گیریهاي خود طي سال گذشته، توانسته است اقدام های موثري در اين حوزه انجام دهد.
در همين راستا ضمن تهیه و ابلاغ راهنماها و دستورالعملهای کاری در بخش محیطزیست در سطح شرکت ملی نفت ایران با هدف پیادهسازی و رعایت الزامهای زیستمحیطی حین مراحل ساخت و ساز، حفاری و بهرهبرداری از تأسیسات تولیدی و پشتیبانی و پایش وضعیت محیطی و گزارش دهی میزان آلاینده های هوا، اقدام های ديگري در دستور كار اين شركت قرار گرفته است كه از جمله آن ها مي توان به برنامه ریزی به منظور بازیافت گازهای ارسالی به مشعل از طریق واگذاری به بخش خصوصي، تشکیل کارگروه "مواد زاید تولیدی" به منظور جلوگیری از آلودگی محیط زیست، مدیریت گازهای آلاینده و جلوگیری از سوزاندن هیدروکربن های زائد در گودال های سوخت، جمع آوری، آبزدایی و شیرین سازی گازهای ترش همراه نفت لایه بنگستان مخازن نفت و تبدیل این گازها به گاز شیرین در کارخانه های گاز و گاز مایع و تولید مایعات گازی (طرح آماک) و استفاده از سیستم های کنترل جامدات و مدیریت پسماند در دستگاه های حفاري اشاره كرد.
در همين زمينه استفاده از دستگاه های فراورش سیار نفت(MOT) و تفکیک گر سیار نفت(MOS) و دستگاه مشعل سبز (Oil Green Burner) جهت پیشگیری از آلودگی هوا و سوزاندن مواد زائد نفتی ناشی از عملیات حفاری چاه های نفت در گودال های سوزا و همچنين برنامه ریزی جهت ارتقاء تصفیه خانه های فاضلاب پالایشگاه های گاز منطقه پارس جنوبی از ديگر اقداماتي است كه طي سال گذشته در چارچوب حفاظت از محيط زيست در سطح شركت ملي نفت ايران و شركت هاي تابعه اجرايي شده است.
در عين حال با تصويب تامین اعتبار طرح تدوین دستورالعمل یكپارچه نحوه انجام مطالعات ارزیابی اثرات زیستمحیطی(EIA) پروژههای صنعت نفت در هیأت مدیره شركت ملی نفت ایران، گام بلند ديگري در مسير حفظ و صيانت از محيط زيست برداشته شده است.
كاهش 12 درصدي گازهاي مشعل و افزايش 65 درصدي فضاي سبز
در مجموع، بررسي مهمترين گزارش های مربوط به شاخص هاي زيست محيطي شركت ملي نفت در سال 97 (شامل گازهاي سوزانده شده، پسماند، نفت ريزي و فضاي سبز ) بيانگر روند بهبود عملكرد شركت ها در زمينه صيانت از محيط زيست با رعايت شاخصه هاي توليد و نزديك شدن به استانداردهاي ملي در زمينه محيط زيست است.
كاهش 12 درصدي گازهاي سوزانده شده نسبت به مدت مشابه سال قبل و كاهش 4 درصدي پسماندهاي توليد شده در شركت ملي نفت نسبت به مدت مشابه سال قبل از جمله اهدافي است كه در سطح شركت ملي نفت ايران انجام شده است. اين در حالي است كه در مقطع زماني مورد بررسي همچنين ميزان فضاي سبز در شركت ملي نفت ايران به ميزان 65 درصد افزايش يافته است كه رقم قابل توجهي است.
شركت ملي نفت ايران در بخش ايمني نيز طي سال گذشته فعاليت هاي قابل توجهي داشته است كه از جمله مهمترين آن ها مي توان به اجراي پروژه زير ساختي "آسيب شناسي (Gap Assessment) سيستم مديريت HSE بر اساس مدل PSM و استقرار سيستم مديريت ايمني فرايند شركت ملي نفت ایران و همچنين اجراي پروژه مميزي و ارزيابي بررسي وضعيت نيروي انساني و تجهيزات، ادوات و ماشين آلات موجود در ايستگاههاي آتش نشاني شرکت های تابعه و فرعي شركت ملي نفت ایران در سطح شركت ملي نفت ايران اشاره كرد.
تدوین مقررات ایمنی تخصصی شركت ملي نفت ايران، ايجاد نظام نامه مدیریت حوادث و رويدادهاي شركت ملي نفت ايران، انجام مطالعات ارزيابي ريسك حريق تاسيسات آزادگان شمالي و طرح ساماندهی اطلاعات ایمنی و آتش نشانی در شرکت ملی نفت ایران از ديگر اقدام هایی است كه در اين حوزه صورت پذيرفته است.
در عين حال ساماندهی وضعیت ايمني زمینی فرودگاه ها، هلي دک و هلی پورت ها درسطح شركت ملي نفت، اجراي پروژه تعيين حريم ايمني تاسيسات، خطوط لوله و چاه ها (بخش خشكي)، اجراي پروژه مميزي و ارزيابي عملكرد سيستم هاي ايمني و آتش نشاني سكوهاي نفت و گاز (offshore)، به همراه تدوين راهنماي جامع ايمني فعاليت هاي بازرسي فني و كنترل خوردگي و شناسايي تجهيزات پر ريسك و كانون هاي خوردگي و ساماندهي فرايند بازرسي فني و كنترل ريسك هاي خوردگي از ديگر اقداماتي است كه طي سال گذشته در اين حوزه انجام شده است.
جمع آوري گازهاي مشعل در زادگاه نفت
با اجراي طرح جمع آوري گازهاي همراه مشعل در پروژه هاي بزرگ صنعت نفت كه از چند سال گذشته با جديت در حال پيگيري است، علاوه بر حفظ و نگهداشت محيط زيست، در مصرف مقادير قابل توجهي از منابع هيدروكربوري نيز صرفه جويي مي شود.
در اين زمينه اقدام های موثري از سوي شركت ملي نفت ايران صورت گرفته است. پس از افتتاح فاز دوم طرح جمع آوري گازهاي همراه نفت (آماك) در استان خوزستان، بهرهبرداري از مجتمع فرآورش گاز جزيره هنگام در دستور كار قرار گرفت كه امكان فرآورش روزانه 80 ميليون فوت مكعب گاز را فراهم ساخت. بهرهبرداري از اين مجتمع، ضمن جلوگيري از سوزانده شدن گاز، روزانه بيش از 700 هزار دلار صرفه اقتصادي داشته و خدمت ارزشمندي هم براي محيط زيست محسوب ميشود.
در ادامه اقدام های شركت ملي نفت ايران در حوزه شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب قرار است 90 درصد از گازهاي همراه نفت اين مناطق جمع آوري شود؛ براي نيل به اين هدف ساخت 23 كارخانه كوچك با تجهيزات كاملا ايراني در برنامه قرار دارد كه گام موثري در اشتغال زايي نيروهاي بومي در منطقه به شمار مي رود.
پيشرفت فيزيكي قابل توجه پروژه هاي ديگري همچون ان جي ال هاي 3100، 3200 و خارگ، پالايشگاه هنگام و بيدبلند 2 نيز حاكي از آن است كه طرح جمع آوری گازهای همراه استان خوزستان به ايستگاه پاياني نزديك مي شود.
در عين حال با امضاي يادداشت تفاهم بازیافت و مصرف گاز فلر (مشعل) در یکي از پالایشگاه هاي پارس جنوبی ميان شرکت ملی نفت ایران و دو شرکت دیگر از چندي پيش اجراي طرح ملي جمع آوري گازهاي همراه در پارس جنوبي نيز در دستور كار قرار گرفته است. مقرر شده است تا در صورت موفقیتآمیز بودن این طرح، از تجربه به دست آمده برای جمعآوری گازهای مشعلها (فلر) در اهواز و همچنین مجهز کردن سایر پالایشگاههای گاز پارس جنوبی به این فناوری استفاده شود. طبق برنامهریزی انجام شده با شرکتهای نفت و گاز پارس و مجتمع گاز پارس جنوبي، تا نيمه اول امسال بیش از 50 درصد از فلرینگ پالایشگاههای جدید در حال راهاندازی کم خواهد شد كه موفقيت بزرگي به شمار مي رود. همچنين مقرر شده است تا پایان دولت دوازدهم همه مشعلهای اصلی خاموش شده و از سوختن گازهای همراه نفت جلوگیری شود.
ادامه دارد...
23227/4