نگاهي به كارنامه يكساله شركت ملي نفت ايران به مناسبت هفته دولت/4توسعه غرب كارون، محور تحقق اقتصاد مقاومتي در نفتتوسعه میدانهای مشترک غرب کارون به دلیل همپوشانی منابع هیدروکربوری آن با کشور عراق، یکی دیگر از اهداف مهم توسعهای در شرکت ملی نفت ایران است که ظرفیت تولید نفت خام کشور را به طور چشمگیری افزایش داده و موجب تقویت جایگاه کشور در بازارهای بینالمللی انرژی خواهد شد.بر اساس هدفگذاری انجام شده، طي سال گذشته نيز تلاش برای افزایش ظرفیت تولید نفت تا٣۵٠ هزار بشکه در روز در غرب کارون ادامه داشته و این روند امسال نيز ادامه مییابد.
اين در حالي است كه بخشي از افزایش تولید روزانه نفت میدان آزادگان جنوبی با استفاده از دستگاه فرآورش سیار انجام مي شود كه اين شيوه توليد نفت مي تواند در ديگر ميدانهای مشترک نيز عملياتي شود.
از ديگر اولويت هاي توسعه اي شركت ملي نفت ايران در راستاي افزايش ظرفيت توليد، انتقال و صادرات نفت در منطقه غرب كارون مي توان به توسعه فاز نخست ميدان هاي آزادگان جنوبی، یاران جنوبی و فاز دوم میادین یادآوران و آزادگان شمالی، طرح خطوط لوله و تاسیسات جانبی و طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره- جاسک و پایانه جاسک با سقف سرمایه گذاری تقریبی ١۵ میلیارد دلار اشاره كرد كه در مجموع طرح یکپارچه توسعه میدان های مشترک نفتی غرب کارون را شامل مي شود.
احداث خط لوله گوره-جاسك و تحقق راهبرد توسعه اي نفت در غرب كارون
يكي از مهمترين طرح هاي در دست اقدام شركت ملي نفت ايران در مسير توسعه همه جانبه صنعت نفت، طرح استراتژیك و ملی انتقال نفت خام گوره به جاسك و تاسیسات نفتی بندرجاسك است. اين طرح پراهميت با هدف انتقال یك میلیون بشكه نفت خام سبك و سنگین صادراتی در روز از طریق یك خط لوله ۴۲ اینچ با طول بيش از ۱۰۰۰ كیلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بین راهی و ۲ ایستگاه توپکرانی، همچنین تعداد ۱۱ پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقریبی ۱۸۰ كیلومتر، در دستور كار شركت ملی نفت ایران قرار دارد. این طرح شامل پایانه دریافت نفت،۲۰ مخزن به ظرفیت مجموع ۱۰ میلیون بشكه و تاسیسات جانبی شامل ۳ عدد گوی شناور و اسكله صادراتی است.
با آغاز عملیات مسیرسازی و احداث جاده های دسترسی در هر۶ پروژه تعریف شده در طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره- جاسك و تاسیسات بین راهی و پایانه مربوط به آن در مردادماه امسال، گام بلندي در مسير تحقق راهبرد توسعه اي صنعت نفت در منطقه غرب كارون برداشته شد؛ گامي كه به نهايي شدن اين پروژه ارزشمند در سال آينده خواهد انجاميد.
در اجراي اين طرح برای نخستین بار تولید شمش، تختال و ورق، متناسب با استانداردهای مورد نیاز از سنگ معدن آهن فراهم شد و از این تاریخ، صنعت نفت قادر خواهد بود بخشی از لوله های مربوط به انتقال گاز ترش و شیرین در ضخامت های بالاتر از ۱۲ و کمتر از ۲۰ میلی متر را از این زنجیره تامین کند. با انجام اين اقدام از سوي شركت ملي نفت ايران در چارچوب حمايت از توليد ملي، علاوه بر جلوگيري از خروج 200 ميليون دلار ارز از كشور، سنگ بناي بی نیازی به این محصول به میزان سالیانه صدها هزار تن بنا نهاده شد.
افزایش ظرفیت ذخیرهسازی نفت خام، نسخه ضدتحريمي نفت
با اعمال دور تازه تحريم هاي غرب، ذخیرهسازی نفت خام به عنوان یکی از راهبردهای شرکت ملی نفت ایران در مسير كم اثر كردن اين تحريم ها مطرح شد. در همين راستا قرارداد ساخت مخازن ذخیرهسازی ۱۰ میلیون بشکهای نفت خام در گناوه و تاسیسات جانبی آن در بندر جاسک طي سال گذشته نهايي شد.
مخازن ذخيره سازي یادشده، نفت خام ارسالی از خط لوله ۴۲ اینچ انتقال نفت خام گوره-جاسک را در انتهای خط دریافت و ضمن ذخیرهسازی و نگهداری نفت صادراتی، آن را به خطوط لوله دریایی و گویهای شناور نفت خام در پايانه صادراتي جاسك پمپاژ میکند.
طرح ساخت مخازن ذخیرهسازی نفت در بندرجاسک بخشی از پروژه انتقال نفت گوره - جاسک است؛ پروژهای که با تاکید مقام معظم رهبری و دولت با جدیت پیگیری میشود و به توسعه کشور در بخش جنوب شرقی میانجامد. افزون بر این، تنوعبخشی به نقاط صادرات نفت و تامین خوراک واحدهای پاییندستی نیز در این طرح هدفگذاری شده است.
این طرح که به عنوان طرحی در راستای پشتیبانی صادرات نفت خام از جزیره خارگ مطرح است، اقدامي راهبردي در راستاي استمرار و تداوم تولید پایدار نفت خام و تکمیل و ارتقاي زنجیره ارزشی صنعت نفت کشور به شمار میرود.
در عين حال با اتمام ساخت تاسيسات ذخيرهسازي و ايستگاههاي اندازهگيري ميعاناتگازي استان بوشهر در سال گذشته، امكان ذخیره سازی میعانات گازی توليدي تعدادی از پالایشگاه های پارس جنوبی با ظرفیت اسمی 640 هزار متر مکعب معادل چهار ميليون بشكه، همچنين تغذيه ورودي تلمبهها به منظور تامین خوراک پالایشگاه های میعانات گازی ستاره خلیج فارس و پارس به ترتیب به میزان 360 هزار و 120 هزار بشکه در روز و نیز ارسال میعانات گازی به سمت گوی های شناور (SPM) شماره 1 و 2 تا سقف 600 هزار بشکه در روز فراهم مي شود.
تلمبه خانه هاي غرب كارون در مدار بهره برداري
مجموعه پروژه هاي احداث تلمبه خانههاي غرب كارون و اميديه از جمله طرح هاي جامع شركت ملي نفت ايران است كه تا پايان سال گذشته به بهره برداري رسيده است. در اين طرح بزرگ ملي، انتقال روزانه 254 هزار بشكه نفت سبك و280 هزار بشكه نفت سنگين ميادين غرب كارون به اميديه، انتقال 280 هزار بشكه نفت سنگين از اميديه به تاسيسات گوره و پايانه نفتي بهرگان و همچنين انتقال روزانه به طور ميانگين 220 هزار بشكه نفت سنگين و 150 هزار بشكه نفت سبك طرح هاي غرب كارون از تلمبه خانه غرب كارون به پايانه نفتي بهرگان در نظر بوده است.
گستره اجراي اين مجموعه پروژه ها از 30 كيلومتري جنوب غربي شهر اهواز با اجراي پروژه تلمبه خانه غرب كارون آغاز و سپس با اجراي خطوط لوله انتقال نفت سبك و سنگين به سمت شرق ادامه مي يابد. در ادامه با اجراي خط لوله انتقال نفت سنگين از تلمبه خانه اهواز (ABS) به سمت جنوب شرقي و شهر اميديه امتداد يافته و با اجراي تلمبه خانه جديد اميديه و عبور از آن تا محل مخازن گوره و سپس تا پايانه صادراتي بهرگان ادامه مي يابد.
فاز نخست نیروگاه غرب کارون در ایستگاه آخر
در ادامه فعاليت هاي توسعه اي در منطقه غرب كارون، فاز نخست نیروگاه غرب کارون نیز در آستانه بهرهبرداری قرار گرفت. اهميت بهره برداري از اين نيروگاه به اين دليل است كه ضمن توليد برق مستمر، تولید پيوسته نفت درمنطقه غرب کارون را ميسر مي سازد.
ادامه دارد...
23112/4